K čomu nás pozýva Pôstne obdobie?

Pôst je obdobie, ktoré predchádza a pripravuje slávenie Veľkej noci. Je časom počúvania Božieho slova, zvlášť v tejto pandemickej situácii, kedy sú naše kostoly zavreté, no Boh aj napriek tomu k nám hovorí cez svoje Slovo. Tiež je časom osobného obrátenia, kedy máme zanechať svoj hriešny život a obrátiť sa k milosrdnému Otcovi, ktorý nás nekonečne miluje a chce pre nás lepší a krajší život. Môžeme povedať, že pôst je i časom prípravy a pamiatky na krst, zmierenia s Bohom cez sviatostnú sv. spoveď a s bratmi a sestrami, s ktorými sa hneváme. Ďalej môžeme zmeniť svoje zmýšľanie a venovať sa viac kresťanskému pokániu, ku ktorému spadá modlitba, pôst a almužna.

Na začiatku tohto obdobia nás Cirkev slovami Ježiša Krista “Kajajte sa a verte evanjeliu” vyzýva na pokánie. Táto výzva je spojená s myšlienkou priblíženia sa nebeského kráľovstva. Uveriť evanjeliu znamená prijať nebeské kráľovstvo. Pokánie je podmienkou toho, aby sme sa stali schopnými prijať Boha. Patrí to k podstate kresťanstva. Začína tým, že uznávame svoju hriešnosť. To je prvý krok. Dnešný svet žije v “ošiali nevinnosti”. Človek nevie prijať skutočnosť hriechu, ak nejestvuje kompetentné fórum, ktoré by mu ho vedelo odpustiť. Hriech, ak nemá výhľad na odpustenie, možno iba poprieť. Riešenie prináša jedine Boh, ktorý sa k nám priblížil v Ježišovi Kristovi, a v ňom nám ponúka zmierenie, odpustenie i spásu.

Pôstne obdobie je špecifické aj tým, že nie sú ozdobené oltáre kvetmi a hudobné nástroje sa používajú len na udržanie a sprevádzanie spevu. Výnimku tvoria slávnosti a sviatky. Tiež aj 4. pôstna nedeľa nazývaná Laetare.Od Popolcovej stredy až do Veľkonočnej vigílie sa vynecháva v liturgii Aleluja i modlitba Sláva Bohu na výsostiach. Pri pobožnosti krížových ciest môžeme získať za obvyklých podmienok úplné odpustky.

Pridanie komentáru

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *